Σάββατο 16 Αυγούστου 2008

Ελαφρυντικό λόγω νεαρής ηλικίας

Ο πρόεδρος Σαακασβίλι υπερηφανευόταν πριν από λίγες μέρες ότι στην κυβέρνησή του όλοι είναι 20άρηδες και 30άρηδες. Ο ίδιος, 30άρης όταν ανέλαβε την εξουσία, σήμερα μόλις έχει μπει στην τέταρτη δεκαετία της ζωής του. Από τα Βαλκάνια ώς τον Καύκασο, σε ανεξάρτητες χώρες που προέκυψαν από τις κοσμοϊστορικές αλλαγές του τέλους του 20ού αιώνα και από τη διάλυση οντοτήτων όπως η ΕΣΣΔ και η πρώην Γιουγκοσλαβία, μια στρατιά «πιτσιρικάδων» έχει καταλάβει όλες τις θέσεις εξουσίας που άφησε η παλαιότερη γενιά πολιτικών, η οποία γεφύρωσε τη μετάβαση από την παλιά στη νέα εποχή.

Σχεδόν στο σύνολό τους, κουβαλώντας τις αφίσες του Ρόναλντ Ρίγκαν και της Μάργκαρετ Θάτσερ όπως άλλοι, αλλού και άλλοτε τις αφίσες του Τσε Γκεβάρα, του Λένιν ή του Μάο, άφησαν πίσω τους τη λιπαρή γκριζάδα της σοσιαλιστικής εποχής που σκέπαζε ακόμα σαν πετρελαιοκηλίδα τις χώρες τους, για να κοιτάξουν με γουρλωμένα μάτια τα κραυγαλέα χρώματα της Αμερικής. Εφτασαν στα αμερικανικά πανεπιστήμια τη στιγμή της απόλυτης ευφορίας για τις ΗΠΑ, την ώρα των πανηγυρισμών για τη νίκη στον Ψυχρό Πόλεμο. Συναισθηματικά ορθάνοιχτοι απορρόφησαν τα αξιακά φορτισμένα κηρύγματα των νεοσυντηρητικών που μεσουρανούσαν.

Ακόμα και όσοι δεν ενέδωσαν στις προσεγγίσεις μυστικών υπηρεσιών και άλλων, λιγότερο επίσημων ομάδων, γύρισαν στις χώρες τους με το μεταφυσικό πάθος του νεοφώτιστου πιστού. Οι ΗΠΑ ήταν το απόλυτο καλό, ο παντεπόπτης, παντογνώστης, παντοδύναμος, αλάνθαστος και ελεήμων. Το μόνο που ζητούσε ήταν ακλόνητη πίστη και έναν μικρό συμβολικό οβολό (μερικούς στρατιώτες στο Ιράκ, για παράδειγμα). Από τα Σκόπια ώς την Τιφλίδα η πολιτική τους, ιδίως η εξωτερική, στηρίχτηκε στην απόλυτη βεβαιότητα ότι η σύμπλευση και η ενθάρρυνση της Ουάσιγκτον είναι το μόνο που χρειάζεται.

Η πίστη τους δοκιμάζεται σήμερα από την επαφή με τα εγκόσμια. Κινδυνεύει να δοκιμαστεί ακόμα περισσότερο όταν οι προσευχές, με την αγωνία τού βαριά άρρωστου, μπροστά στα θαυματουργά εικονίσματα του ΝΑΤΟ και της Ουάσιγκτον, με τις δηλώσεις πίστης στις αξίες που αυτά συμβολίζουν (όπως η προχθεσινή του Μιχαήλ Σαακασβίλι, που δεν συνειδητοποιεί ακόμα ότι στις αξίες αυτές περιλαμβάνονται και οι «ειρηνευτικές» εισβολές αρμάτων μάχης, όπως αυτή της Μόσχας) δεν αποδειχθούν σωτήριες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: