Σάββατο 2 Αυγούστου 2008

Ανασφάλεια και συνωμοσιολογία

Συνήθως η αντίφαση αυτή παρατηρείται σε μικρές χώρες, σε χώρες των οποίων η μικρή πληθυσμιακή μάζα συνδυάζεται με περιορισμένη εξωστρέφεια και ενισχυμένο επαρχιωτισμό, με μικρή ενεργό συμμετοχή στη διεθνή δημιουργική (ή και καταστροφική) διαδικασία.

Αντικειμενικά η Κίνα δεν ανήκει στις χώρες αυτές. Ομως το άνοιγμά της προς τον έξω κόσμο, με την ανάληψη των Ολυμπιακών Αγώνων, φέρνει στην επιφάνεια την ενδόμυχη ανασφάλεια, που εκφράζεται από τη μία πλευρά από τον διακαή πόθο αναγνώρισης της αξίας της από τον διεθνή περίγυρο και από την άλλη από τη συνωμοσιολογική δυσπιστία στα όρια της αναφυλακτικής αντίδρασης απέναντι στον περίγυρο αυτό.

Μια μικρή λεπτομέρεια, όπως η ελεύθερη πρόσβαση στο Ιντερνετ των ξένων δημοσιογράφων που καλύπτουν τους Ολυμπιακούς Αγώνες, υπέβαλε σε δυσανάλογη δοκιμασία τον ρεαλισμό, που σε γενικές γραμμές δείχνει η σημερινή κινεζική ηγεσία, πυροδοτώντας τα αυτοκαταστροφικά ανακλαστικά της. Μια λιγότερο φοβική προσέγγιση θα επέτρεπε να επικρατήσει η εκτίμηση ότι οι ξένοι δημοσιογράφοι έχουν, ούτως ή άλλως, στις χώρες τους ελεύθερη πρόσβαση στο κομμάτι εκείνο του Ιντερνετ που η κινεζική κυβέρνηση θέλει να κρατήσει κρυφό στο εσωτερικό της χώρας. Οτι επικοινωνούν, έστω και ενδεχομένως παρακολουθούμενοι, με τους συναδέλφους τους στις χώρες τους και αλληλοενημερώνονται όσο βρίσκονται στην Κίνα. Δηλαδή, σε ό,τι τους αφορά, δεν είναι ουσιαστικά απαραίτητη η πρόσβαση που τους στερεί η Κίνα. Το θέμα γίνεται ουσιαστικό και συμβολικό από τη στιγμή που η κινεζική ηγεσία διανοείται να περιορίσει την πρόσβαση αυτή και, φυσικά, δεν μπορεί να αγνοηθεί. Οπως δεν μπορεί να αγνοηθούν τα φοβικά αντανακλαστικά που συνοδεύουν την εικόνα του προέδρου, Χου Τζιντάο, όταν αρνήθηκε να απαντήσει σε ερωτήσεις που δεν του είχαν υποβληθεί γραπτώς εκ των προτέρων και, βεβαίως, αγνόησε πλήρως κάποιες που αφορούσαν ενοχλητικά εσωτερικά θέματα.

Οταν η κινεζική ηγεσία προσφέρει αυτοβούλως αρνητική εικόνα στους αγγελιαφόρους, στους οποίους βασίζεται για να μεταφέρουν θετική εικόνα προς τα έξω, δεν θα πρέπει να εκπλήσσεται όταν στην εικόνα περιλαμβάνονται και μαύρα χρώματα. Ούτε να αφεθεί σε έναν προβλέψιμο φαύλο κύκλο ανατροφοδότησης φοβικών αντιδράσεων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: