Σάββατο 12 Ιουλίου 2008

Παιχνίδια (;) πολέμου

Οι τελετουργικές επιδείξεις ισχύος ανάμεσα στο Ισραήλ και το Ιράν πλησιάζουν γρήγορα το όριο που διαχωρίζει την προειδοποιητική και ενισχυτική μιας χορογραφημένης διαπραγματευτικής διαδικασίας φάση με εκείνη της συνεχούς ανατροφοδότησης ενός φαύλου κύκλου κλιμάκωσης με σχεδόν νομοτελειακή εκρηκτική κορύφωση. Οι διαβεβαιώσεις ότι οι ΗΠΑ δεν έχουν ανάψει το «πράσινο φως» για μια ισραηλινή επιχείρηση εναντίον του Ιράν και ότι παραμένουν προσηλωμένες στη διπλωματική προσέγγιση, δεν ακούγονται ιδιαίτερα καθησυχαστικές για δύο λόγους:

1Συμπίπτουν χρονικά με δηλώσεις αμερικανικών κύκλων, που πρόσκεινται σε κέντρα εξουσίας της Ουάσιγκτον, σύμφωνα με τις οποίες το «πράσινο φως» θα δοθεί στο μέλλον, αν δεν έχει ήδη δοθεί μεταχρονολογημένο.

2Συνοδεύονται από τις δηλώσεις της Κοντολίζα Ράις, σύμφωνα με τις οποίες οι ΗΠΑ θα προστατεύσουν φίλους και συμμάχους αν δεχθούν επίθεση από το Ιράν.

Ακόμα και αν το πρώτο δεν ισχύει, οι δηλώσεις της Αμερικανίδας υπουργού Εξωτερικών δεν λειτουργούν μόνο ως προειδοποίηση προς την Τεχεράνη. Δίνουν τη διαβεβαίωση στο Ισραήλ, αλλά και σε κύκλους της αμερικανικής εξουσίας, όπως η περί τον αντιπρόεδρο Ντικ Τσένι ομάδα, ότι αν προχωρήσουν σε πολεμικούς τυχοδιωκτισμούς θα το κάνουν με δεδομένη την προστασία από τις επιπτώσεις και ότι οποιαδήποτε ενέργειά τους θα σύρει τις ΗΠΑ σε αναγκαστική συμμετοχή.

Μπορεί δηλαδή να δημιουργηθεί μια κατάσταση παρόμοια με εκείνη που πριν από δύο χρόνια οδήγησε σε παγίδευση του Ισραήλ σε έναν αποτυχημένο πόλεμο στον Λίβανο, όταν η συνεργασία ανεπίσημων συγγενικών πολιτικο-στρατιωτικών σκληροπυρηνικών μηχανισμών στις ΗΠΑ και στο Ισραήλ εγκλώβισε την ισραηλινή ηγεσία, αλλά και την επίσημη Ουάσιγκτον, σε επιλογές που ενδεχομένως θα είχαν αποφύγει και οι οποίες τελικά κατέληξαν σε βάρος τους. Η επίδειξη πυραυλικής ισχύος στα ετήσια γυμνάσια των «Φρουρών της Επανάστασης» στο Ιράν και η σχετική ρητορική δεν είναι κάτι το καινούργιο και, εν πάση περιπτώσει, είναι αναμενόμενη και απολύτως προβλέψιμη όταν έχουν προηγηθεί απειλητικές δηλώσεις και κινήσεις, όπως η σκόπιμη διαρροή των πληροφοριών σχετικά με την άσκηση της ισραηλινής αεροπορίας, που έγινε προσφάτως με τη συνεργασία και της Ελλάδας. Προηγούμενες παρόμοιες ασκήσεις, όπως εκείνη του Φεβρουαρίου 2007, που προκάλεσε επεισόδιο στην Κάρπαθο, είχε γίνει προσπάθεια να κρατηθούν μυστικές. Σε αντίθεση με ό,τι συνέβαινε τότε, το Ισραήλ παρουσίασε προχθές με τυμπανοκρουσίες αεροσκάφος Γκάλφστριμ με εξοπλισμό ηλεκτρονικού πολέμου. Το ίδιο αεροσκάφος συμμετείχε τότε στο επεισόδιο της Καρπάθου και σε άλλες ασκήσεις στη Μεσόγειο. Ομως τότε δεν είχε επιλεγεί η δημοσιοποίηση του γεγονότος, που θα υποχρέωνε την Τεχεράνη σε επίσης δημόσια απάντηση.

Δεν υπάρχουν σχόλια: